Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare friad i dom om svår bussolycka

olycksskylt-70x70Föraren av en  buss som den 6 februari 2015 skenade in i en folksamling i Lund friades på måndagen av tingsrätten i Lund. Vid olyckan omkom en man i 60-årsåldern och flera personer skadades. Olyckan inträffade när polisen hade spärrat av gatan på grund av en stor vattenläcka på St Laurentiigatan. Hett vatten forsade ut från läckan och orsakade en tät dimma. Föraren, en man i 60-årsåldern med 25 års erfarenhet som bussförare har hela tiden hävdat att han är oskyldig.

Polisen hade stängt av gatan och ville att föraren  skulle köra en annan  väg än den ordinarie, Istället kom bussen upp på gångbanan på Bangatan i Lund och körde på den omkomne mannen och en kvinna som fick skallskador.

Åklagaren hävdade att föraren hade varit oaktsam, dels genom att gasa alltför kraftigt, dels inte bromsa i tid för att kunna undvika att köra på personer på gångbanan.

Tingsrätten säger i sin dom att det inte är bevisat att föraren har gasat. Domstolen menar att det finns en möjlighet att motorn har varvat upp och bussen skenat. Domstolen anser att situationen på platsen var kaotisk och att föraren var tvungen att väja för att inte kollidera med en polisbil eller köra på personer på gångbanan. Därför har föraren inte varit oaktsam när han inte bromsat i tid för att undvika att köra på den omkomne mannen och skallskadade kvinnan.

Domstolen var inte enig.

I ett pressmeddelande säger rättens ordförande, chefsrådman Nils Petter Ekdahl att bedömningen har varit svår.

– En yrkesförare måste kunna bemästra många svåra situationer som uppstår i trafiken. Men det finns situationer som kan uppstå i trafiken utan förarens skuld och som är så svårbemästrade, att det inte är rimligt att hålla föraren ansvarig och döma honom för brott om han inte klarar av att bemästra dem. Detta har enligt min mening varit en sådan situation, säger han.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)