Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kroppskamera på bussförare gav ökad trygghet

En av de kroppskameror som använts i pilotprojektet. Foto: Arriva.

En av de kroppskameror som använts i pilotprojektet. Foto: Arriva.

Det pilotprojekt med trygghetskameror, eller kroppskameror, på bussförare som har haft effekt. Projektet har nu avslutats och tycks ha gett ett positivt resultat. Under de tre månader som pilotprojektet pågick har inget fall av hot och våld fångats på film.

– Vi tolkar det som att kameran kan ha haft förebyggande effekt, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva. Under perioden har vi haft två fall färre av hot- och våldssituationer jämfört med förra året. Det är ingen jättestor skillnad, men effekten med kameran har i alla fall hittills varit önskvärd.

Av det femtontal förare som ingick i studien upplever också majoriteten att trygghetskameran har varit en positiv erfarenhet. De tycker att resenärer i högre grad har gjort rätt för sig och att stämningen på bussen har varit lugnare.

Ännu är dock ingen formell utvärdering gjord utan slutsatserna i dagsläget bygger på generell återkoppling från förare som deltagit i projektet.

Snart startar Arriva ytterligare ett försök med trygghetskameror. Den här gången på Pågatågen i Skåne. Utgångspunkten blir Helsingborg och just nu pågår en urvalsprocess bland intresserade tågvärdar. Precis som med piloten i Stockholm är avsikten är att öka den upplevda tryggheten för både personal och resenärer.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)