Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Slutgasat: Klart för elektrifiering i Landskrona

Trådbusslinjen i Landskrona får elektriskt sällskap när stadstrafiken elektrifieras nästa år. Dock ej med trådbussar. Foto: Ulo Maasing.

Trådbusslinjen i Landskrona får elektriskt sällskap när stadstrafiken elektrifieras nästa år. Dock ej med trådbussar. Foto: Ulo Maasing.

Stadsbusstrafiken i Landskrona och busstrafiken på Ven blir helt elektrisk. Politikerna i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne har nu godkänt ett genomförandeavtal om en elektrifiering av Landskronas stadstrafik. Beslutet innebär att Landskrona och Vens busstrafik lämnar gasdrivna fordon och går över till fossilfria, eldrivna bussar. Trafikstarten är planerad till slutet av 2018.

– Eldrivna bussar är ett miljövänligt alternativ som också gör skillnad för ljudnivån i stadsmiljön. Det är viktigt att vi ständigt arbetar för att göra kollektivtrafiken mer attraktiv så att fler vill resa oftare, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Bussarna kommer att drivas med grön el och ha märkningen Bra Miljöval. Ljudnivån mäts till -6 decibel jämfört med en förbränningsmotor vilket bidrar till en tystare stadsmiljö. Genomförandeavtalet innebär också att fossil/dieselbussarna som trafikerar Ven byts ut.

– Jag är glad för att Ven nu får helt elektrifierad busstrafik med laddstolpar på ön. Det är ett stort steg framåt för det miljövänliga resandet. Det innebär också att vi byter ut en av de sista dieselbussarna, säger Nicklas Ljungström (MP), 1:e vice ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Nobina är Skånetrafikens upphandlade trafikleverantör i Landskrona kommuns stadstrafik.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)