Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Van Hool lanserar batteridriven turistbuss

Belgiska Van Hool lanserar sin  batteridrivna CX45E i USA. Foto: Van Hool.

Belgiska Van Hool lanserar sin batteridrivna CX45E i USA. Foto: Van Hool.

Den belgiska busstillverkaren Van Hool lanserar i samarbete med amerikanska Proterra en helt eldriven turistbuss på den nordamerikanska marknaden. Bussen får en räckvidd på cirka 300 kilometer och försäljning samt eftermarknad kommer att hanteras av Van Hools nordamerikanska distributör, ABC Companies. Lanseringen sker 2019.

Bussen, Van Hool CX45E, är inte i första hand tänkt för längre turistresor utan för transportuppgifter som exempelvis personaltransporter mellan bostad och arbetsplats för företag eller linjetrafik på linjer som närmast liknar förortstrafik eller regionaltrafik.

Bussen kommer att designas och utvecklas vid Van Hools anläggningar i Koningshooikt, Belgien. Där kommer också de första exemplaren att byggas, men serieproduktionen av CX45E kommer att förläggas till Van Hool i Skopje, Makedonien. Där tillverkar Van Hool redan modellerna CX35 och CX45.

Proterra i USA tillverkar inte bara elbussar utan är också  batteriproducent.

Van Hool har sedan tidigare en stark ställning i USA där man hittills har sålt mer än 10 000 bussar. Bland kunderna finns ett antal stora företag i data- och IT-klustret Silicon Valley som kör bussar för sina anställda och andra. Från kunderna har man haft ett tryck på sig att leverera elektrisk bussar, uppger Van Hool.

Share Dela

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)