Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Europas elbussar kartlagda

Allt fler städer i EU satsar på elbussar i stadstrafiken. Busstillverkaren Solaris fick nyligen en order på bland annat tio elbussar till den polska staden Rzeszów. Bussarna snabbladdas med en pantograf som vid ändhållplatsen sänks ner från en laddstation. Foto: Solaris.

Allt fler städer i EU satsar på elbussar i stadstrafiken. Busstillverkaren Solaris fick nyligen en order på bland annat tio elbussar till den polska staden Rzeszów. Bussarna snabbladdas med en pantograf som vid ändhållplatsen sänks ner från en laddstation. Foto: Solaris.

Elektrifieringen av stadsbussflottorna i Europa går allt fortare, även om de storskaliga satsningarna än så länge är begränsade till antalet. Men en lång rad städer har nyligen gjort eller gör större insatser för elbussar. Bland dessa finns London, Nottingham, Eindhoven, Amsterdam, Paris och Warszawa. Det framgår av en ny kartläggning som det europeiska projektet ZeEUS nu har presenterat.

ZeEUS är ett projekt som syftar till att utveckla fossilfri busstrafik i städer och regioner. Projektet leds av den internationella kollektivtrafikunionen, UITP och finansieras delvis av EU.

Den nya rapporten från ZeEUS redovisar data från 90 europeiska städer med elbussar, 32 tillverkare av elbussar och 8 leverantörer av laddsystem och annan infrastruktur.

Den nya rapporten, ZeEUS eBus Report #2, kan kostnadsfritt laddas ner som pdf här.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)