Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Billiga bussresor hindras av kollektivtrafikmyndighet

Det blir inga billigare bussresor i Härnösand den 1 januari. Foto: Härnösands kommun.

Den första januari var det tänkt att invånarna i Härnösands kommun skulle kunna åka buss för 50 kronor i månaden. Resten skulle subventioneras av kommunen. Så blir de nu inte, meddelar kommunen på torsdagen, en dryg vecka innan de nya priserna skulle börja gälla.

– Frågan har stött på hinder hos Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland (Din Tur). Preliminärt sker förändringen under våren i stället, men något exakt datum finns inte än, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Det var under försommaren som Härnösands kommunpolitiker beslutade att kraftigt subventionera bussresorna i kommunen med målet att öka kollektivresandet med 50 procent och minska bilåkandet med tio procent.

Periodkort kommun för vuxna ska enligt beslutet kosta 50 kronor. Ungdomar till och med 19 år ska åka gratis. Fullmäktige beslutade också att förändringen skulle införas senast 1 januari 2018, men det går nu inte.

Tanken har varit att subventionen ska testas i 36 månader med start den 1 januari 2018. Efter de första tolv månaderna ska försöket utvärderas.

Bussföretaget Byberg & Nordin, Härnösands kommun och teknikföretaget Skantek arbetar också med att utveckla en helt ny lösning för kollektivtrafiken i Härnösand.

Resenärerna ska via en smartphone-app kunna beställa resor i ett flexibelt linjenät som ändras utifrån det behov som finns vid varje tillfälle.

Projektet heter Tunnll och bakom idén finns bussföretaget Byberg & Nordin som kör busstrafiken i Härnösand och Skantek AB som utvecklar tekniken. De två företagen står också för merparten av finansieringen tillsammans med statliga bidrag från Sveriges innovationsmyndighet Vinnova.

Härnösands kommun välkomnade lösningen från de båda företagen.

– Det blir otroligt spännande att prova ett helt nytt och världsunikt sätt att köra kollektivtrafik på, sa Fred Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande, när projektet presenterades i september.

– Denna pilotsatsning blir ett komplement till den kraftigt subventionerade busstrafik som vi inför vid årsskiftet och kommer att göra det möjligt för fler att resa hållbart i Härnösand, kommenterade då Karin Frejarö (MP), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)