Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina först i Europa med batteridriven kinesisk ledbuss

Nobina hade på torsdagsmorgonen Europapremiär för en eldriven ledbuss från BYD i reguljär linjetrafik. Foto: Ruter.

Bussoperatören Nobina var på torsdagen först i Europa med att sätta en elektrisk ledbuss från kinesiska BYD i reguljär trafik. Premiären ägde rum klockan 08.28 på torsdagsmorgonen när de första passagerarna steg ombord på linje 31E från Grorud till Fornebu i Oslo.

Mot slutet av året kommer ytterligare en elektrisk ledbuss från BYD till Nobina i Norge. De båda 18-metersbussarna ska köra på linje 31 och 31E i Oslo som är Norges tyngsta busslinje med cirka femton miljoner påstigande om påret och cirka 50 000 dagliga resenärer.

– Vi ser fram mot att få värdefulla erfarenheter av dessa klimatvänliga och tysta bussar. Linje 31 blir den första linjen i Norge med det här konceptet. Det här är ett nyskapande bidrag till kollektivtrafiken i Oslo, säger Jan Voldsdal, vd för Nbina i Norge.

I och med torsdagens premiär har alla tre operatörer som deltar i Oslos pilotprojekt med elbussar startat trafik med elbussar i reguljär linjetrafik. Norgesbuss och Unibuss använder i sina delar av pilotprojektet bussar med snabbladdning via pantograf. Den första elbussen sattes i trafik den 11 december.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)