Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

HD: Regionen, inte bussbolaget, ansvarigt vid diskriminering i kollekitvtrafiken

Högsta Domstolen har avgjort ett principiellt viktigt mål om diskriminering i kollektivtrafiken. Foto: Wikimedia Commons/Zeke530.

Högsta Domstolen, HD, har nu kommit en en principiellt viktig dom när det gäller bristande tillgänglighet i kollektivtrafiken. I domen fälls Region Gävleborg för diskriminering i ett mål där en bussförare nekade en person med funktionsnedsättning att resa med en av X-trafiks bussar. Bussföraren saknade utbildning i hur trappliften på bussen skulle användas.

Det var i januari 2015 som Lars-Göran Wadén skulle ta bussen för att träffa sin bror. Wallén är rullstolsburen men nekades av bussföraren att åka med. Anledningen var att bussföraren uppgav att trappliften på bussen inte kunde användas, då han saknade utbildning i hur liften skulle manövreras.

Wadén är medlem i DHR, De Handikappades Riksförbund. Organisationen menade att det handlade om en klar diskriminering på grund av bristande tillgänglighet.

Diskrimineringsombudsmannen, DO, valde att inte dra ärendet till domstol trots att man bedömde att det kunde vara fråga om diskriminering. DO ansåg dock att det var oklart om Wadén hade haft en tillräckligt varaktig kontakt med bussbolaget som trafikerar den aktuella linjen för X-trafiks räkning för att händelsen skulle bedömas som diskriminering.

DHR ansåg att ärendet var principiellt viktigt och drev ärendet till tingsrätten eftersom man ville ha en prövning av den då nya Diskrimineringslagen. Därifrån vandrade det hela vägen upp till Högsta Domstolen som nu har kommit med sin dom.

I domen slår HD fast att det är Region Gävleborg och inte bussbolaget som kör trafiken som är ansvarig part i förhållande till resenärer när det gäller diskriminering.

I sin dom slår HD fast att anledningen till att Region Gävleborg är ansvarigt är att det är regionen (via X-trafik) som säljer biljetten, tillhandahåller kundservice och får alla biljettintäkter.

DHR anser att eftersom domen är prejudicerande kommer den att få stor effekt på alla diskrimineringsfall som rör kollektivtrafiken.

Sedan HD nu har avgjort själva ansvarsfrågan när det gäller diskriminering kommer man att i tingsrätten kräva att Lars-Göran Wadén ska ges upprättelse för den diskriminering han utsatts för när han nekades resa.

– Avgörandet i Högsta domstolen är en framgång för DHR men framförallt en framgång för alla som blir diskriminerade i kollektivtrafiken. Nu är det klart att det är landstingen och regionerna som är ansvariga när diskriminering förekommer i kollektivtrafiken och troligtvis i all upphandlad verksamhet säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)