Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussförare larmar: ”Alldeles för lätt att stjäla en buss”

Bussförare i Storstockholm slår larm om att det är alldeles för lätt att stjäla en buss. Foto: Ulo Maasing.

Bussförare i Storstockholm slår larm om att det är alldeles för lätt att stjäla en SL-buss. Det behövs bara em enkel plastnyckel för att ta sig in i bussen och köra iväg med den. Det rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. I värsta fall kan bussen sedan användas för ett terrordåd, liknande det som ägde rum på Drottninggatan i Stockholm i april då fem personer dödades och många skadades. Terroristen använde en stulen lastbil för att meja ner människor.

Ibland står tomma SL-bussar uppställda på gator i Stockholm, exempelvis när föraren ska ha rast och avlösaren inte har kommit.

– En person med onda avsikter skulle hur lätt som helst kunna åstadkomma stor skada, men så länge jag jobbat så har det praktiska få gå före säkerheten, säger en av de bussförare som SR Stockholm har intervjuat.

Bengt Ohlin, säkerhetschef hos Arriva, bekräftar bilden för radiokanalen. Även om bussen har parkerats enligt gällande rutiner behövs det bara en enkel standardnyckel för att ta sig in i bussen, starta den och köra iväg.

– Stöldsäkerhet har inte varit i fokus. Man måste kunna lämna en buss för att gå på rast eller ett toalettbesök. Man kan inte ha övervakning på bussarna överallt hela tiden, säger han till SR Stockholm.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)