Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler elbussar i Göteborg – elbussar snart i alla upphandlingar i väst

Buss som gett mersmak. Efter framgångarna med elbussar på linje 55 i Göteborg har Västtrafik, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad enats om att snabba på införandet av elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Från år 2020 kommer tysta och rena elbussar att finnas med som en del i samtliga upphandlingar av stadstrafik som görs av Västtrafik. Ett tjugotal eldrivna bussar ingår i planerna de närmaste åren. Det är innebörden i en avsiktsförklaring från Västtrafik, Västra Götalandsregionen och Göteborg Stad. Avsiktsförklaringen innebär att de tre parterna vill snabba på övergången till eldrivna bussar i Göteborgs stadstrafik. Man menar att eldrivna bussar är tysta och utsläppsfria och minskar problem med buller och dålig luftkvalitet.

– Redan idag ligger vi långt fram på miljöområdet och kör väldigt få fordon på fossilt bränsle, men när det kommer till buller i städerna och energieffektivitet spelar eldrift en stor och viktig roll. Vi behöver arbeta tillsammans för att skapa en bättre miljö för våra resenärer, förarna och de som bor i staden, säger Lars Holmin (M), ordförande i Västtrafiks styrelse.

Inledningsvis kommer elbussar införas i Västtrafiks befintliga trafikavtal. Totalt planeras ett tjugotal eldrivna bussar rulla på Göteborgs gator inom ett par år. När Västtrafik upphandlar busstrafiken i Göteborg på nytt år 2020 kommer elektrifieringen att vara en del av den ordinarie upphandlingen.

– Vi vill få fler att välja bort bilen, minska utsläppen och bullernivåerna i staden. Elbussar bidrar till att nå dessa mål och vår uppgift är att skapa framtidens kollektivtrafik. Därför är denna överenskommelse ett viktigt steg i rätt riktning, säger Ulrika Frick (MP), ordförande i Kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen.

Nu startar ett arbete med att tydliggöra teknikval, ägandeskapsfrågor och kostnads- och rollfördelning mellan de tre parterna.

– Vi ser hur framgångsrikt arbetet med elbussarna på linje 55 är och hur uppskattade de är bland Göteborgarna. Nu skalar vi på allvar upp införandet av elbussar i kollektivtrafiken i Göteborg, säger Johan Nyhus (S), ordförande i trafiknämnden i Göteborg Stad.

Idag rullar 4 elbussar och 7 laddhybrider* på linje 55 mellan Chalmers/Johanneberg och Lindholmen Science Park, inom ramen för ElectriCity-samarbetet. Inom ElectriCity finns planer på att utöka med fler elbussar under nästa år.

Samtidigt tittar Västtrafik på att införa elbussar på fler linjer, bland annat linje 60 mellan Redbergsplatsen och Masthugget. Ett tjugotal elbussar planeras de närmsta åren, på sikt kan det bli många fler tack vare den nya överenskommelsen.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. Ett tjugotal? Det är ju löjligt lite med tanke på Västtrafiks storlek. Med närmare 1900 bussar så bör ju närmare 200 bussar bytas per år. Varför inte åtminstone hälften av dem skulle kunna vara elbussar är en gåta.
    Om avtalen är svåra att ändra så borde det åtminstone från 2020 vara 100-200 nya elbussar per år för Västtrafik.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)