Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rekordår för skånska bussar och tåg

2017 blev ett rekordår för Skånetrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Resandet med Skånetrafiken ökade 2017 för sjuttonde året i rad och satte nytt rekord. Under 2017 gjordes det drygt 166 miljoner resor med Skånetrafiken. Ökningen till och med november var 1,6 procent. Samtidigt går den skånska kollektivtrafiken in i en mer expansiv fas än någonsin sedan politikerna fattat beslut om en rad satsningar på den framtida kollektivtrafiken.

Bland besluten finns elektrifieringen av busstrafiken i Landskrona, elbussar i Malmö stad, stadsbussexpresser i Helsingborg, 30 nya Pågatåg , liksom att ta hem beställningscentralen för serviceresor i egen regi och att bygga spårväg i Lund.

– De satsningar vi har gjort under året är en central del i samhällsutvecklingen så att fler skåningar kan resa till och från jobbet, studier och fritidsaktiviteter på ett hållbart sätt, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Men allt är inte frid och fröjd. Punktligheten under året ligger två procentenheter under målet för tågtrafiken och ytterligare något sämre för stadsbussar, vilket har stark koppling till de många byggnadsarbeten som pågår i de större städerna. Serviceresor når sitt mål för punktlighet på 87 procent.

Skånetrafikens budget för 2017 var 5 452 miljarder kronor. Genom effektivisering av verksamheten, ökat resande och kompensation från staten för delar av kostnader som uppstått i samband med ID-kontrollerna når Skånetrafiken ett resultat något bättre än budget.

– Så här några dagar före årsskiftet ser resultatet ut att bli i storleksordningen cirka 45 miljoner kronor säger Linus Eriksson.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)