Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Holland marscherar vidare mot elbusstoppen

Den holländska staden Groningen elektrifierade innan jul två av sina regionala BRT-linjer. Foto: VDL.

Holland är med snabba steg på väg mot att elektrifiera sin busstrafik. I praktiken leder landet utvecklingen i Europa. Från 2025 ska alla nya bussar till kollektivtrafiken vara emissionsfria, det vill säga elektriska eller bränslecellsdrivna enligt ett avtal mellan det holländska miljödepartementet och bussoperatörerna. Stad efter stad elektrifierar nu i rask takt sin busstrafik i ett tempo som lämnar Sverige på efterkälken.

Innan jul tog staden Groningen sina första steg mot elektrifiering genom att sätta in elektriska ledbussar på två regionala BRT-linjer.

Då startade trafiken med tio ledbussar från VDL, på två linjer. En av dessa trafikerar den stora turistattraktionen Europapark.

Bussarna, VDL Citea SLFA Electrics, snabbladdas vid laddstationer längs linjen. Dessutom sker laddning i depå nattetid. VDL har inte bara levererat bussarna utan är även ansvarigt för hela systemet, inklusive laddstationer.

Holland har satt upp tuffa mål när det gäller utsläpp från busstrafiken. Från 2025 får enbart elbussar och bränslecellsbussar köpas in till kollektivtrafiken och från 2030 ska all kollektivtrafik vara emissionsfri.

För staden Groningen är satsningen på elbussar dessutom ett led i stadens arbete för att vara energineutral år 2035.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)