Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen säger nej till nya krav på vinterdäck

Sveriges Bussföretag sågar regeringens förslag om krav på vinterdäck på alla hjul på tunga fordon. Foto: Ulo Maasing.

De utökade krav på vinterdäck om regeringen vill införa har inga positiva effekter. Däremot stora negativa effekter. Det skriver Sveriges Bussföretag i sitt remissvar till näringsdepartementet med anledning av att regeringen vill att samtliga hjul på tunga fordon ska ha vinterdäck när det råder vinterväglag. Idag finns det krav på att hjulen på drivaxeln ska ha vinterdäck.

Bussföretagen konstaterar att Transportstyrelsen tidigare har utrett frågan och kommit fram till att det inte finns någon anledning att utöka kraven när det gäller vinterdäck. Men regeringen går emot sin egen expertmyndighet som i likhet med bussföretagen anser att vinterdäck på alla hjul inte ökar trafiksäkerheten.

– Det är felaktigt och beklagligt att man vill forcera fram bestämmelser om har omfattande negativa konsekvenser men i princip inga positiva, skriver Sveriges Bussföretag till regeringen.

Det avgörande för både framkomlighet och trafiksäkerhet är istället att halkbekämpning ocb vinterväghållning fungerar bra. Men där brister det mycket, anser Sveriges Bussföretag.

Organisationen framhåller att bussföretagen utrustar sina busar med de däck som behövs för den trafik där de används. Om kravet på vinterdäck på alla hjul går igenom tvingas alla stadsbussar i södra och mellersta Sverige att ha vinterdäck i onödan. Det ökar drivmedelsförbrukningen och har en negativ påverkan på miljö och klimat.

Dessutom kommer ett krav på vinterdäck på alla hjul att belasta bussbranschen med en engångskostnad på cirka 50 miljoner kronor. Till det kommer en årlig merkostnad på omkring 100 miljoner kronor.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)