Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussolyckan i Sveg: Fortkörning och dålig väg utesluts som orsak

Den svåra bussolyckan i Härjedalen i april förra året orsakades inte av att bussföraren körde otillåtet fort eller av hål i vägbanan. Det bekräftar förundersökningsledaren, kammaråklagare Mikael Bäckström för Aftonbladet. Vid olyckan, som inträffade den 2 april förra året omkom tre ungdomar och fem personer skadades allvarligt när den dubbeldäckare de färdades i körde av vägen och lade sig på sidan på en raksträcka.

Ombord på bussen fanns 52 ungdomar och sju vuxna på skidresa från Mark i Västergötland till Klövsjö i Jämtland.

Under utredningen har den 63-årige bussföraren endast hörts i ett tidigt skede. Kammaråklagare Mikael Bäckström uppger att det enda som nu återstår av utredningen är ett sista förhör med föraren. Det ska göras av poliser från Östersund som reser till förarens hemort. Vid förhöret ska också förarens försvarare vara med. Föraren är idag misstänkt för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

Till Aftonbladet uppger åklagaren att polisen tillsammans med tyska specialister har tagit fram detaljerade data från bussens färdskrivare.

– Där har man möjlighet att tömma färdskrivaren mer detaljerat än i Sverige och få fram ungefär fyra gånger så omfattande information. När det gäller hastigheten finns det ingen misstanke om att föraren kört fortare än tillåtet, säger Mikael Bäckström till tidningen.

Han vill inte kommentera eventuella fel på bussen innan man förhört föraren ännu en gång. Samtidigt säger han till tidningen att olyckan inte orsakats av vägens skick eller kvalitet. Åklagaren går därmed emot uppgifter från bussföretaget Bergkvarabuss´ vd Göran Mellström som hävdat att vägens skick gjorde att föraren förlorade kontrollen över bussen.

Mikael Bäckström uppger att det i nuläget inte finns några misstankar mot Bergkvarabuss, men att bussföretaget inte helt har avskrivits från utredningen.

Först efter ett avslutande förhör av bussföraren kommer åklagaren att ta ställning i åtalsfrågan. enligt Östersunds-Posten hoppas han kunna göra förhöret nästa vecka.

– Därefter avgör vi om vi går vidare, kompletterar förundersökningen eller lägger ner den, säger han till tidningen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)