Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Infotainment för miljoner i Skåne

Skånetrafiken har upphandlat infotainment för 54 miljoner kronor. Foto: Ulo Maasing.

Region Skåne/Skånetrafiken har under hösten och vintern genomfört en omfattande upphandling av infotainmentsystem för kollektivtrafiken. På onsdagen fattade Skånetrafiken ett tilldelningsbeslut som innebär att företaget MultiQ får uppdraget. Upphandlingen omfattar uppdrag för 54 miljoner kronor under sex år.

MultiQ är ett företag som arbetar med digitala skyltar och kundanpassade bildskärmar på den nordeuropeiska marknaden.

Resenären får i infotainmentsystemet exempelvis trafikinformation i realtid som omfattar hållplatser, anknytningsinformation och eventuella trafikstörningar. Därutöver visas underhållning i form av restips, erbjudanden, nyheter och väder.

MultiQ har ett mångårigt samarbete med Skånetrafiken. Företagets lösningar finns bland annat på Pågatågen, Citytunnelns stationer, MalmöExpressen och SkåneExpressen.

Infotainmentsystemet används för såväl information som underhållning. Foto: M;ultiQ.

Nyligen valde även kollektivtrafiken på Island att satsa på en ny IT-lösning från MultiQ. Förra året invigdes Köpenhamns nya busslinje 5C, Nordens mest trafikerade busslinje. Också denna med infotainment och en komplett IT-lösning med kommunikation mellan förare och trafikledning.

Onsdagens tilldelningsbeslut innebär att en avtalsdiskussion kommer att inledas mellan MultiQ och Skånetrafiken. Avtalet är bindande först när det är undertecknat av båda parter. Upphandlingen kan komma att överklagas av andra intressenter.

Uppdraget till MultiQ innebär ett helhetsansvar för infotainmentsystemet med både hårdvara och programvara samt att tillsammans med Skånetrafiken utveckla infotainment i kollektivtrafiken.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)