Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer än 16 000 elbussar i en enda stad

Elbussar i långa rader. Den kinesiska staden Shenzhen har nu bara elbussar i trafik – drygt 16 000 bussar. Foto: BYD.

Medan satsningarna på elbussar i Sverige alltjämt är i sin linda och andra europeiska länder har kommit en liten bit på väg elektrifieras busstrafiken i flera kinesiska storstäder i rasande fart. Tolvmiljonstaden Shenzhen, norr om Hongkong, uppger att samtliga stadsbussar nu är eldrivna. Totalt handlar det om 16 359 elbussar i trafik.

Satsningen i Shenzhen får elbussprojekt i Europa och Nordamerika att förblekna, även om en rad städer har bestämt sig för att gå över till enbart elbussar från år 2025 eller senare.

Staden har etablerat 510 laddstationer där 8 000 elbussar kan laddas samtidigt, alltså halva elbussflottan vid varje givet tillfälle. Enligt myndigheterna i Shenzhen spar man årligen 345 000 ton drivmedel genom elektrifieringen.

Staden planerar också att göra samtliga taxibilar batteridrivna. Idag är 63 procent av de 12 000 taxibilarna i Shenzhen eldrivna. Resten kommer att ersättas av eltaxi de närmaste åren och år 2020 ska alla taxibilar i staden vara elektriska. Det är två år tidigare än vad som ursprungligen var planerat.

Även elektrifieringen av bussflottan har gått två år snabbare än ursprungligen planerat.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)