Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norrman i spetsen när kollektivtrafikvärlden möts i Stockholm

Jarl Eliassen blir projektledare för kollektivtrafikbranschens stora världskongress och utställning i Stockholm i juni 2019. Bild: UITP.

Norrmannen Jarl Eliassen ska leda arbetet inför kollektivtrafikbranschens stora världskongress och mässa i Stockholm i juni 2019. Eliassen kommer närmast från att sedan 2014 ha arbetat på den internationella kollektivtrafikunionen UITP på uppdrag av kollektivtrafikmyndigheterna i Norge, Sverige och Finland. Han blir nu projektledare hos Trafikförvaltningen vid landstinget i Stockholm där han får ansvaret för UITP Global Summit.

UITP:s världskongresser äger rum vartannat år och är mycket stora arrangemang. Den senaste kongressen och mässan ägde rum i Montreal, Canada, i maj förra året. Inför 2019 hade mer än 30 städer runt om i världen anmält sitt intresse för att vara värd för arrangemanget. I slutänden stod UITP:s val mellan Stockholm, Barcelona och Birmingham.

Arrangemanget i Stockholm kommer att äga rum den 10 – 12 juni 2019.

Förutom att ha arbetat med att främja nordiska intressen och frågor inom UITP har Jarl Eliassen under sin tid i Bryssel även arbetat med informationssystem, biljett- och betalsystem, digitalisering, autonoma fordon med mera.

Han har ett mångårigt arbete inom kollektivtrafik bakom sig och började inom Sporveien, Oslo sensommaren 1979 och var under fem år ansvarig för bland annat driften av spårvägar och T-bana i den norska huvudstaden.

Redan på 1990-talet arbetade han också med att utveckla moderna informationssystem för resenärer i kollektivtrafiken. Långt före övriga Norden var han med om att 1997 lansera infosystem för resenärer på internet. Sedan dess har han arbetat med info- och biljetteringssystem för kollektivtrafik, såväl i Norge som internationellt.

– Nu märker jag en stor förväntan bland medlemmar och medarbetare i UITP inför den kommande världskongressen i Stockholm. I Norden har vi hunnit långt när det gäller just frågor om digitalisering och automatisering. Det ska bli roligt att tillsammans med utställare och medarrangörer få visa hela världen vad vi kan, säger Jarl Eliassen.

Internationellt finns det också ett betydande intresse för utvecklingen i Norden i frågor som rör marknadsutveckling, upphandling i konkurrens och kommersiell trafik inom alla transportslag.

– 2020 ska ju den europeiska kollektivtrafikmarknaden som helhet öppnas för konkurrens och i Norden har vi i princip redan genomfört det som EUs kollektivtrafiklag stipulerar, säger Jarl Eliassen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)