Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stockholm säljer Cityterminalen

Stockholms stad säljer sin del av Cityterminalen. Foto: Ulo Maasing.

Stockholms stad säljer sitt aktieinnehav i landets största fjärrbussterminal, Cityterminalen. Det är Jernhusen som köper Stockholms stads aktieinnehav i Stockholms Terminal AB (STAB) på Cityterminalen. STAB, som fram tills nu ägts av både Jernhusen och Stockholms stad, hanterar driften av bussterminalen. Övertagandet innebär att Jernhusen kan ta ett helhetsgrepp för bytespunkterna i hela stationsområdet i Stockholm.

Jernhusen äger, utvecklar och förvaltar Stockholms Centralstation samt äger och jobbar redan med utveckling och förvaltningen av den kommersiella verksamheten på Cityterminalen.

– Bytespunkter är en av våra kärnverksamheter. Vi får nu ansvar för hela stationsområdet när Cityterminalen integreras med Stockholms Centralstation. Stationsområdet är ett långsiktigt viktigt område där vi bland annat planerar för framtidens Centralstation, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

– Fler reser med buss och tåg och vårt mål är att förenkla resan för resenärerna.

Det finns enligt Jernhusen flera fördelar med att Jernhusen blir huvudman för STAB.

– Vi har bedömt att bussterminalverksamheten, och därmed stadens intresse att bussar inte ska stå uppställda på gatumark, kan säkerställas utan att staden är delägare, säger Ingela Lindh, stadsdirektör, Stockholms stad. Staden anser att det finns fördelar med att verksamheten samlas på en huvudman. Med Jernhusen som huvudman kan terminalverksamheten fortsätta att utvecklas då verksamheten ligger närmare Jernhusens övriga uppdrag och intressen i terminalen.

Jernhusen köper Stockholms Stads aktieinnehav till ett värde av 13,5 miljoner kronor.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)