Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Strulande biljettsystem ger hot om nerdragen busstrafik

Strulande biljettsystem kan ligga bakom siffror om minskat bussresande på Gotland. Foto: Ulo Maasing.

Problem med biljettmaskinerna kan ligga bakom det minskade resandet med busstrafiken på Gotland som har lett till att politiker talar om nerdragningar och en blödande kollektivtrafik. I själva verket kan resandet med bussarna på Gotland ha ökat, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland. Trassel med biljettmaskinerna har nämligen gjort att många busspassagerare inte har kunnat köpa biljett eller blippa sina kort.

I mitten av januari varnade Tommy Gardell(S), ordförande i tekniska nämnden på Gotland, för nerdragningar sedan han i P4 Gotland sagt att ”kollektivtrafiken går oroväckande mycket minus”.

– Kollektivtrafiken blöder till viss del och trafiken går back. Det går till och med ibland tomma bussar. Det är inte hållbart i längden, sa han.

Resandestatistiken visar på en minskning av bussresandet på Gotland med två procent förraa året, vilket innebär 19 000 färre resenärer år 2017 jämfört med året innan. Totalt gjordes det 886 000 resor med busstrafiken på Gotland i fjol.

Men nu säger chefen för kollektivtrafiken på ön, Anita Carlsson, till P4 Gotland att hon inte tror att resandet har minskat. Istället är det byte av biljettsystem som gör att statistiken visar på en nergång på två procent.

P4 Gotland har försökt, men inte lyckats ta reda på hur omfattande strulet med biljettsystemet har varit.

Däremot, rapporterar radiostationen, har personer som är insatta i verksamheten sagt att om det skulle ha skrivits rapporter om varje fel hade de inte kunnat göra annat när biljettsystemet uppgraderades och trasslade.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)