Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt under en hatt i Värmland

All kollektivtrafik i Värmland ska samlas under en hatt. Foto: Värmlandstrafik.

All kollektivtrafik i Värmland ska samlas under en hatt. Det gäller både hur den organiseras och finansieras. Politikerna i landstingsfullmäktige i Värmland sa på måndagen ja till att den nya Region Värmland som bildas vid årsskiftet blir ensamt ansvarig för kollektivtrafiken i Värmland och tillika kollektivtrafikmyndighet.

Syftet är att en sammanslagning av Värmlandstrafik (som svarar för kollektivtrafiken utanför Karlstad) och Karlstadsbuss (som svarar för tätortstrafiken i Karlstad) som ger regionen ett samlat grepp om ägarfrågor, trafikfrågor och finansiering samtidigt som den har beskattningsrätten, alltså förutsättningen för finansieringen.

Ett annat argument för nyordningen är att kollektivtrafiken får en effektiv koppling till arbetet med regional utveckling, ett ansvarsområde som också kommer att ligga på regionen.

Idag finansieras kollektivtrafiken delvis via kommunalskatten, delvis via landstingsskatten. Men nu är meningen att det under fem år ska göras en skatteväxling så att kollektivtrafiken därefter helt ska finansieras via landstingsskatten och biljettintäkterna.

För att förändringen ska träda i kraft krävs nu att samtliga kommuner i Värmland säger ja till den.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)