Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Lättare att få övervakningskameror i bussar

I framtiden kommer det att bli enklare än idag att få använda övervakningskameror i bussar och på tåg. Regeringen föreslår att den nuvarande kameraövervakningslagen upphävs och att en ny lag om kamerabevakning införs. Genom den nya lagen förbättras möjligheterna att använda kamerabevakning samtidigt som integritetsskyddet förstärks.

Fler slipper tillståndskravet och det blir lättare för till exempel polisen och kommuner att få tillstånd till kamerabevakning.

Med den nya lagen ökar möjligheterna att använda kamerabevakning på platser där det finns problem med brottslighet och ordningsstörningar. Bland annat ska Polismyndigheten och kommuner enklare och snabbare kunna söka och få tillstånd till kamerabevakning för att bekämpa brott och öka tryggheten på offentliga platser. Det blir också lättare att få tillstånd till kamerabevakning på bussar, tåg och stationer och vid sjukhus.

Men det innebär inte att det blir fritt fram för kamerabevakning. Regeringens lagförslag innebär att det även i fortsättningen kommer att krävas tillstånd till kamerabevakning för myndigheter och vissa andra som utför uppgifter av allmänt intresse, till exempel kollektivtrafik, skolor och sjukvård.

Datainspektionen ska bli tillståndsmyndighet och även svara för tillsynen. Idag är länsstyrelserna tillståndsmyndighet och bedömningen varierar över landet. På flera håll i landet, exempelvis i Dalarna, har det visat sig svårt för kollektivtrafiken att få tillstånd till kameraövervakning.

Den nya lagen är tänkt att börja gälla den 1 augusti.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)