Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen vill öka bältesanvändning i bussar

Infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) vill få fler att använda bälte när de åker buss. Foto: Ulo Maasing.

Regeringen beslutade på torsdagen att ge Transportstyrelsen i uppdrag att utreda hur säkerheten för busspassagerare kan bli bättre. Beslutet kom bara någon timme efter det att Statens Haverikommission offentliggjorde sin slutrapport om den svåra bussolyckan i Sveg i april förra året. I regeringens uppdrag till Transportstyrelsen ingår att ta reda på hur många som faktiskt använder bälte när de åker buss, likaså att föreslå åtgärder och regelförändringar för att öka trafiksäkerheten.

Regeringen vill att Transportstyrelsen tar ett helhetsgrepp kring säkerhetsbälten i bussar.

Transportstyrelsen ska utreda hur många som i dag använder bälte i buss, vad som behövs för att öka användningen och också hitta nya tekniska lösningar för att förmå fler att använda bälten. I uppdraget ingår också att titta på om regeländringar krävs och vilka ändringar det i så fall skulle röra sig om.

– Det är generellt betydligt säkrare att åka buss än bil men när en olycka väl sker är det viktigt att sitta säkert. Säkerhetsbältet kan då vara det som räddar liv. Därför får Transportstyrelsen uppdraget att utreda hur man kan få fler att använda bälte i buss, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth(S).

Regeringen anser att det också är viktigt att passagerare och förare får stöd och information när det gäller beteenden som kan påverka trafiksäkerheten och användandet av bälte i buss. Därför ingår det också i uppdraget att analysera hur informationen om att använda bälte i buss ges idag och hur informationen kan stärkas, eventuellt genom en informationsinsats.

Det kan noteras att haverikommissionen i sin rapport slår fast att ledarna för den skidresa som drabbades av olyckan i Sveg flera gånger under resan hade uppmanat ungdomarna på bussen att sitta på sina platser och använda bälte.

Ändå var 72 procent av resenärerna obältade. Till de obältade hörde ledarna själva. Samtliga tre omkomna vid olyckan var obältade. Av de bältade resenärerna ådrog sig endast en person allvarliga skador.

Transportstyrelsen ska slutredovisa uppdraget senast den 1 oktober 2018.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)