Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transdev i appsamarbete om språk för bussförare

Transdev och Lingio samarbetar för att utveckla kunskaperna i svenska för invandrade bussförare.

För nyanlända är språket en av de första barriärerna för att komma in i arbetslivet och samhället. Buss- och tågoperatören Transdev tar nu till nya grepp för att locka locka fler till bussföraryrket och underlätta språkutveckling i svenska. Det sker genom att Transdevs bussförare nu kan använda språkappen Lingio som är ett verktyg för språkutveckling. Som resultat av ett samarbete mellan Transdev och Lingio finns i appen nu även ett avsnitt från bussförarnas arbetsliv.

– Transdev är ett multikulturellt företag med stor mångfald och vi vill säkerställa att alla våra medarbetare känner sig trygga, bekväma och inkluderade i verksamheten. Samarbetet med Lingio gör det lättare för våra medarbetare med utländsk bakgrund att utveckla sin svenska och för våra svensktalande kollegor att lära sig andra språk, säger Heléne Ekman, rekryteringsansvarig vid Transdev Sverige.

Lingioappen kan laddas ner via AppStore eller användas via Lingios webbsida och har översatts till de fem största språk som används av nyanlända för att man ska nå så många som möjligt. I appen finns även inslag av gamification.

– Användarna får poäng varje gång de klarar en övning. På Lingio tror vi att gamification höjer motivationen och underlättar lärandeprocessen, säger Yashar Moradbakhti, vd på Lingio.

Transdev och Lingio har tillsammans utvecklat nya övningar som baseras på bussförarnas arbetsliv. Det ger medarbetarna möjlighet att öva vad de har lärt sig i appen i sin vardag på arbetet.

Det här är världens första öppna appkurs i yrkessvenska för busschaufförer. Transdev har genom att organisera workshops med bussförare identifierat olika situationer som kan uppstå i det vardagliga arbetet.

– Syftet var att lyssna på våra medarbetare och att utveckla kapitel och övningar som matchar bussförarnas behov och förväntningar. Övningarna berör allt från hur man ska bemöta resenärerna till hur man pratar med kollegorna. Appen finns tillgänglig för alla och vi välkomnar branschkollegor att tipsa sina medarbetare om den, fortsätter Heléne Ekman.

En inbjudan har skickats till alla bussförare på Transdev i förra veckan. Än så länge har redan 540 personer anmält sig, det vill säga ungefär en fjärdedel av Transdevs bussförare.

Med appen hoppas Transdev kunna locka fler till bussföraryrket och underlätta för fler att lära sig svenska.

Lingio är en svensk startup som grundades av gamla kollegor på Spotify som ville göra det lättare för nyanlända att lära sig svenska. De samlade sina krafter för att utveckla en app som nu används bland annat av volontärer, sfi-lärare och studiecirklar som ett sätt att låta eleverna lära sig hemma mellan lektionerna.

Appen används också av Arbetsförmedlingen och flera företag som Transdev. I början av oktober tog Lingios vd Yashar Moradbakhti emot utmärkelsen Årets Initiativ 2017.

Här kan du testa appen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)