Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biljettkontrollanter uppmanas till fusk enligt facket

Fackförbundet Seko anklagar det företag som ska jaga fuskare i kollektivtrafiken i Storstockholm för att själv fuska. Foto: Ulo Maasing.

Fackförbundet Seko anklagar ISS Biljettkontroll, som sköter biljettkontrollerna i kollektivtrafiken i Storstockholm, för att uppmana sina anställda att fuska. Metoder för hur det ska gå till lärs enligt Seko ut redan på utbildningen av medarbetarna. Enligt Thomas Gorin Weijmer, ombudsman på Seko, har alla kontrollanter som Seko talat med intygat att det förhåller sig så.

Facket hävdar att fusket inom ISS Biljettkontroll är systematiskt och går till på flera sätt. Syftet med fusket uppges vara att företaget på det sättet ska bättra på statistiken för att leva upp till det avtal man har med SL om bland annat hur många biljettkontroller som ska göras.

Metoder för fusket är, enligt Seko, att kontrollanterna redan under utbildningen får lära sig att fiffla genom att blippa sina egna kort. En annan metod uppges vara att registrera kontroller som ombordkontroller, men i praktiken genomföra dem vid exempelvis en vältrafikerad t-baneutgång eller pendeltågsutgång.

Anklagelserna från Seko mot ISS Biljettkontroll kommer i ett skede när kontrollföretaget har avskedat fyra av sina anställda för stöld och bedrägeri genom att ha validerat sina egna SL-kort.

– Absurt. ISS uppmanar ju sina anställda till detta arbetssätt, säger ombudsmannen Thomas Gorin Wejmer.

Seko har nu dragit ISS Biljettkontroll inför arbetsdomstolen för avskedandet av kontrollanterna.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)