Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart idag för fria sommarresor för ungdomar

Infrastrukturminister Tomas Eneroth(S). Foto: Ulo Maasing.

Regeringen klubbade på torsdagens regeringssammanträde förordningen om att skolungdomar från årskurs 6-9 i grundskolan och 1-2 i gymnasiet kan få möjlighet till fri kollektivtrafik under sommarlovet. Totalt läggs 350 miljoner kronor per år under 2018–2020. Om ungdomarna verkligen får fria resor beslutas på regional nivå.

– Vi vill ge skolungdomar möjligheten att åka kollektivt till fritidsaktiviteter eller sommarjobb – oavsett familjens plånbok, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth(S) i en kommentar till beslutet som bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Förordningen gör det möjligt för den regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) i varje län att söka bidraget. Regeringen överlåter till de regionala kollektivtrafikmyndigheterna att i samråd med övriga berörda parter i länet avgöra tid och omfattning samt vad som i respektive län ska utgöra avgiftsfri kollektivtrafik.

Det är Trafikverket som administrerar utbetalningen av bidraget.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

Trackbacks

  1. Namninsamling: Rädda sommarlovskorten – Planka.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)