Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussar redan billigare än konventionella bussar

Även om investeringen är större kan elbussar redan idag vara kostnadsmässigt konkurrenskraftiga om man ser till bussens livstidskostnader, Total Cost of Operation, TCO. Bilden från Östersund. Foto: Ulo Maasing.

En del elbussar är redan idag billigare än motsvarande dieselbussar om man ser till bussens hela livslängd. De totala kostnaderna för bussen under den tiden, Total Cost of Ownership (TCO), för en normalstor stadsbuss kan vara cirka fem procent högre för en dieselbuss och cirka 19 procent högre för en gasbuss än för en elbuss med 250 kWh batteri som depåladdas en gång per dag och som körs 166 kilometer om dagen.

Det slås fast i en ny rapport från internationella Financing Sustainable Cities Initiative and Bloomberg New Energy Finance (BNEF) som presenterades på tisdagen.

Rapporten nger en översikt av elbusssektorn och rekommendationer om hur olika städer bäst kan använda sig av elbussar.

Rapporten slår fast att den största utmaningen för elbussar alltjämt är den höga investeringskostnaden jämfört med konventionella bussar. Men för att möta den utmaningen utvecklas nya affärsmodeller. Inte minst batterierna bidrar till det höga inköpspriset för bussarna.

Samtidigt pekar rapporten i en analys på att elbussar när det gäller investeringskostnaderna kommer att komma i nivå med konventionella bussar runt år 2030. Då kommer batterikostnaden att utgöra omkring 8 procent av bussens inköpspris jämfört med cirka 26 procent idag. Och en ökad efterfrågan på elbussar och därmed batterier kan pressa batteripriserna ytterligare.

Rapporten analyserar även dyrare elbussar med betydligt större batterikapacitet och menar att även dessa i en relativt nära frmtid kan vara konkurrenskraftiga när det gäller TCO.

Eftersom elbussar har betydligt lägre driftskostnader än dieselbussar och gasbussar förskjuts TCO till elbussens fördel ju längre den årliga körsträckan är. En 100 kWh elbuss i kombination med den dyraste induktiva (kontaktlösa) laddningsutrustningen når paritet när det gäller TCO med dieselbussen vid omkring 6 000 mil om året.

Rapporten bedömer också att fallande batteripriser kommer att göra elbussar helt konkurrenskraftiga när det gäller TCO inom 2-3 år när det gäller nästan alla konfigurationer.

Rapporten kan laddas ner här.

Taggat som:

Categorised in: Internationellt, Nyheter

1 kommentar »

  1. No shit. Och det är beräknat med ett dieselpris under halva det Svenska. I Europa med våra högre dieselpriser har elbussen varit det billigaste alternativet i 5-6 år redan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)