Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Pendlingsmöjligheter avgörande för jobbet

Transportföretagens vd Mattias Dahl: Investeringar i kollektivtrafiken är nödvändiga.

En ny rapport från Transportföretagen visar att bra eller dåliga pendlingsmöjligheter kan avgöra om människor tackar ja eller nej till ett arbete. Det betyder att kollektivtrafiken inte bara har en stor betydelse för människors vardag utan för hela samhället och för näringslivet. Undersökningen visar också att bussen är de ungas transportmedel medan bilen har en särställning för barnfamiljernas vardag.

– Rapporten visar att pendlingsmöjligheterna avgör om du tackar ja eller nej till ett jobb. Det innebär att investeringar i kollektivtrafiken är nödvändiga, både för människors vardag men även för arbetsmarknaden och för näringslivet, säger Mattias Dahl, vd på Transportföretagen.

– Vardagstransporterna utgör en viktig del i människors livspussel. Därför är det viktigt att transportnäringen ges goda villkor snarare än skatter som hämmar innovation, entreprenörskap och utvecklingsmöjligheter som motsvarar resenärernas behov och förväntningar och som kan möta en hållbar framtid.

Transportföretagen har låtit Ipsos undersöka hur vi svenskar reser i vardagen.

Bilen visar sig vara det mest överlägsna transportmedlet för att få familjelivet, vardagen och arbetspendlingen att gå ihop. Tre av fyra tillfrågade tar regelbundet bilen till jobbet. För så länge kollektivtrafiken påverkas av trängsel och förseningar kommer bilen att stå sig stark etta. Men efter bilen är det bussen som gäller för att ta sig till jobbet, drygt en tredjedel av de tillfrågade åker buss. Spårbunden trafik kommer på tredje plats delad med cykeln och endast få flyger.

Bussen har en stark ställning hos unga. Det är främst personer under 35 år som åker buss.

Knappt hälften av de tillfrågade i undersökningen, 49 procent, upplever ofta trängsel i samband med arbetspendling medan 51 procent inte upplever trängsel särskilt ofta. 38 procent säger att de ofta drabbas av förseningar i samband med arbetsresor i kollektivtrafiken. 62 procent är av motsatt uppfattning, att de inte drabbas av förseningar särskilt ofta.

Sex av tio personer anser att informationen om förseningar och störningar ofta brister.

Två av tre anser att problem i kollektivtrafiken går ut över familjelivet och 45 procent anser att förseningar påverkar deras arbete negativt. Nästan alla tillfrågade väger in pendlingsmöjligheterna när det gäller att välja arbete.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)