Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken utvecklar framtidens regionbuss

Den 29 mars bjöd Skånetrafiken in till ett test av nya funktioner på en regionbuss för att möta och diskutera olika behov. Foto: Yannick Wolf/ Above Agency AB.

En buss för regiontrafik som är anpassad för att möta kundernas behov idag och i framtiden utvecklas just nu av Skånetrafiken i samarbete med busstillverkaren Scania och innovationsbyrån Above. Arbetet med Konceptbuss 2.0 är nu i full gång och under påskhelgen fick en fokusgrupp resenärer tycka till om nya funktioner ombord.

Projektet inleddes hösten 2017.

− Det här är en utveckling av Konceptbussen 1.0 och de funktionella lösningar vi tog fram till stadsbussen. Nu ser vi över miljön på regionbussen för att höja reseupplevelsen och öka tryggheten även här, säger Skånetrafikens produktstrateg Anna Archer, som genom projektet vill påverka utbudet vid framtida fordonsinköp.

− De regionbussar som finns på marknaden idag har inte förändrats på årtionden. Vi vill föra in fokus på kundmötet och innovation. Därför har vi i det här projektet också tagit hjälp av specialkompetens hos både Scania och Above. Tillsammans kan vi skapa framtidens regionbussresa.

På skärtorsdagen fick en fokusgrupp med några resenärer prova framtidens regionbussar och nya lösningar testades. Fokusgruppen, sex personer i olika åldrar och med olika resvanor fick titta och tycka till om flera av de nya koncept som Skånetrafiken funderar på att införa. Det är exempelvis de personliga arbetsytor som har byggts för de som vill jobba ombord. Bussen har också gjorts öppnare med en ”flexyta” och en soffdel allra längst bak för dem som reser i grupp.

Nästa steg i arbetet blir att jobba vidare med koncepten och börja addera design, form, färg och material, till funktionerna. Allt görs med resenären som utgångspunkt och med en framtida tillverkning av en buss full med innovativa lösningar som mål.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)