Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborg lägger ner storskalig biogasproduktion efter jätteförluster

Göteborg Energi lägger ner sitt biogasprojekt GoBiGas där man sedan 2010 har investerat närmare två miljarder och som har gått med jätteförlust. Foto: Rob Vanstone.

Göteborgs kommunala energibolag Göteborg Energi lägger ner sin demonstrations-anläggning för storskalig produktion av biogas genom förgasning av skogsråvara, GoBiGas. Under de åtta år som projektet har varit igång har kostnaderna blivit gigantiska och leveranserna nästan inte fungerat alls. Nu har styrelsen och företagsledningen för Göteborg Energi tröttnat och beslutat att avsluta projektet.

Det var 2010 som Göteborg Energi beslutade att bygga en demoanläggning för att producera biogas ur skogsråvara. Men projektet har kantats av stora problem och skenande kostnader. Sommaren 2015 hade man bara lyckats leverera gas under 142,5 timmar. Målet var 8 000 timmar.

När projektet startade satte man maxkostnaden för satsningen till 741 miljoner kronor. Men de pengarna räckte inte, så Göteborg Energi fortsatte att plöja ner miljon efter miljon i GoBiGas.

– Totalt är det mellan 1,8 och har 1,9 miljarder kronor som investerats i det här projektet, säger Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi till SvT Nyheter Väst.

För ett år sedan ville det kommunägda Göteborg Energi göra sig av med GoBiGas, men trots kontakter med flera tänkbara köpare ville ingen förvärva anläggningen. Och jätteförlusterna har fortsatt. I fjol uppgick förlusten för GoBiGas till drygt 100 miljoner kronor.

– Vi har det senaste året bedrivit ett intensivt arbete för att hitta en annan finansiering och eller ny ägare till GoBiGas. Diskussioner har förts med ett flertal intressenter men vi har inte nått en överenskommelse inom de ramar vi kan acceptera. Ledningen och styrelsen har mot bakgrund av den stora ekonomiska påverkan som GoBiGas har på koncernens verksamhet och efter bolagets dialog med Energimyndigheten, tagit beslut att avsluta projektet i förtid. Detta kommer också att formaliseras med en ansökan till myndigheten, säger Alf Engqvist.

Nu har alltså både koncernledningen i Göteborg Energi och politikerna i Göteborg tröttnat på de skenande förlusterna och beslutat att projektet ska läggas ner.

– Vi stänger anläggningen och kommer att avveckla den nuvarande driften och verksamheten. Vi vill dock konservera anläggningen och behålla den en tid framöver, säger Alf Engqvist till SvT.

Av de närmare två miljarder som GoBiGas har kostat har huvuddelen kommit från Göteborg Energi. 222 miljoner har dock kommit från Energimyndigheten. De pengarna kan komma att krävas tillbaka eftersom Göteborg Energi avslutar projektet i förtid.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)