Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstol backar upp bussbranschkritik om Nobel Center

Det tänkta Nobelcentret på Blasieholmen i Stockholm har fått hård kritik från bussbranschen i Stockholms län. Nu har Mark- och miljödomstolen stoppat planerna. Så här idyllisk ser Hovslagargatan ut när centret är färdigt enligt arkitekterna. Bussbranschen i Stockholm har däremot varnat för kaos och igenkorkade gator. Bild: David Chipperfield Architects.

De kontroversiella planerna på att bygga ett Nobel Center på Blasieholmen i Stockholm stoppades på tisdagen av en dom i Mark- och miljödomstolen. Planerna har fått mycket stark kritik från företrädare för bussbranschen i Stockholm som har varnat för ett fullständigt trafikkaos om centret byggs.

Tidigare i år varnade exempelvis Jan Larsén, vd för för Sveriges största sightseeingföretag Stromma, för att planerna på Nobel Center hotar att skapa trafikkaos. Centret ”kommer att skapa irritation och ilska som riktas mot turismen. Vi kan inte stapla besöksmål på varandra inne i city”, hävdade Larsén sedan Stromma någon vecka tidigare hade genomfört ett stresstest med turistbussar som skulle ta sig fram på de trånga gatorna på Blasieholmen. Testet visade hur gatunätet skulle korkas igen fullständigt.

Domstolen håller med om att trafiklösningen är bristfällig och menar att en utredning om trafiken som Stockholms stad har presenterat inte är tillräckligt bra. Därmed får bussbranschen stöd i sin kritik.

Domstolens tyngsta skäl för att upphäva detaljplanen för bygget är dock att planerna på Nobel Center strider mot riksintresset.

– Planen bedöms på ett oåterkalleligt sätt påverka den s.k. läsbarheten avseende Stockholms historiska utveckling som hamn-, sjöfarts- och handelsstad, skriver domstolen.

– När det gäller allmänna intressen i övrigt har domstolen kommit fram till att detaljplanen för Nobel Center innebär påtaglig skada på riksintresset för kulturmiljövården på Blasieholmen.

Trots den omfattande kritiken har moderaterna, socialdemokraterna och centerpartiet i Stockholms stadshus tagit ställning för bygget. Både (S) och (M) har också skyndsamt i pressmeddelanden talat om att domen kommer att överklagas till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Taggat som: , , , ,

1 kommentar »

  1. TÄNK OM! TÄNK OM S och M, plus lilla C, som tog beslutet om att bygga Nobel Center på Blasieholmen i Stockholms stadshus, med minsta möjliga majoritet och med bara 70 % röstande – TÄNK OM S,M och C skulle gå ut och säga:”Vi backar om placeringen, för att nya fakta har framkommit från tunga instanser. Vi föreslår Wenner-Gren Center eller Frescati-KTH-området i stället.”
    Tänk vilken prestigevinst för de partier som måste enas för att kunna möta SD:s framgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)