Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fängelse för biljettfuskande bussförare (uppdaterad)

En bussförare som körde i Motala åt en av Östgötatrafikens entreprenörer har dömts till ett års fängelse för att ha fifflat med manipulerade resekort. Arkivbild: Ulo Maasing.

En 53-årig bussförare i Östergötland dömdes på måndagen av Linköpings tingsrätt till ett års fängelse för grovt bedrägeri. Föraren, som körde åt en av Östgötatrafikens entreprenörer, sålde under flera år manipulerade resekort. Enligt åklagaren uppgick försäljningen till ett värde av en halv miljon kronor.

Enligt polisutredningen pågick den brottsliga verksamheten under åtminstone två och ett halvt år. Med hjälp av inkomsterna från försäljningen ska föraren och hans familj finansierat bilar samt ett hus i utlandet.

Hemma hos 53-åringen och hans hustru hittade polisen 69 resekort och 218 200 kronor samt 2 200 euro i kontanter.

Även bussförarens hustru och son dömdes av tingsrätten för delaktighet i härvan. Hustrun dömdes för grovt häleri och medhjälp till penningtvättsbrott. Hon fick villkorlig dom och 120 dagsböter på sammanlagt 19 200 kronor. Sonen dömdes till villkorlig dom och 40 dagsböter.

Föraren och hans hustru ska också gemensamt betala drygt 660 000 kronor till Östgötatrafiken i skadestånd. Tre andra åtalade frikändes av domstolen.

Härvan avslöjades när ett av Östgötatrafikens ombud slog larm.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)