Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Umeå valde bort Hybricon

Umeå kommunföretag är nu klar med sin upphandling av elbussar och valde i sin upphandling bort den lokala elbusstillverkaren Hybricon. Vilken leverantör man valt har ännu inte avslöjats. För Hybricon är Umeå kommuns beslut en smäll och man ska nu utvärdera resultatet. Upphandlingen gäller både bussar och laddstationer med tillhörande service och reparationstjänster.

Umeå valde bort Hybricon i sin elbussupphandling. Foto: Ulo Maasing.

Tilldelningsbeslutet innebär att Umeå kommunföretag kommer att lägga en order efter tio dagar från och med den 14 maj.

Under den perioden finns möjlighet för andra leverantörer att överklagabeslutet.

Hybricon meddelar att styrelsen kommer att analysera och utvärder det meddelade beslutet.

För både Umeå och Hybricon kan resultatet av upphandlingen bli en kostsam affär.

I oktober 2017 lånade kommunala Umeå kommunföretag ut tolv miljoner kronor till Hybricon för att hjälpa Hybricon att klara finansieringen av veksamheten tills man får order på sina elbussar. Lånet löper enligt avtal fram till 1 april 2021 med marknadsmässig ränta och betalas ut till Hybricon med 2 MSEK per månad i sex månader med start november 2017. Ränta erläggs med start 1 april 2019. Lånet förfaller i sin helhet till betalning 1 april 2021.

Umeå Kommunföretag, UKF, är moderbolag för Umeå kommuns samtliga aktiebolag. UKF fungerar också som internbank åt bolagen i den kommunala koncernen. De kommunägda bolagen bedriver verksamhet som levererar service och tjänster åt kommunens invånare; bostäder, vattenförsörjning, avlopp, renhållning, energi, hamnanläggningar, parkering och kulturutbud. Exempel på bolag som ingår i koncernen är Umeå Energi, VAKIN/UMEVA, Bostaden, INAB och Västerbottens museum.

Share Dela

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)