Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunalt företag finansierar internationell färjetrafik

Så kan den kommande färjan för trafiken mellan Umeå och Vasa se ut. Foto: Midwayalignment.

Umeå kommuns bolag Umeå Kommunföretag ställer upp med stora belopp för att finansiera en ny färja för trafiken mellan Umeå och den finska staden Vasa, rapporterar Sveriges Radio P4 Västerbotten. Umeås satsning ligger på drygt en halv miljard kronor.

– Vi räknar med att färjan kostar ungefär 1,1 miljard. Vi går in med 25 miljoner euro i eget kapital och ungefär 300 miljoner kronor i lån, säger Umeå kommunföretags vd Mikael Öhlund till SR Västerbotten.

Han räknar med att satsningen ska klubbas av kommunfullmäktige i juni.

Umeå Kommunföretag, UKF, är moderbolag för Umeå kommuns samtliga aktiebolag. UKF fungerar också som internbank åt bolagen i den kommunala koncernen. De kommunägda bolagen bedriver verksamhet som levererar service och tjänster åt kommunens invånare; bostäder, vattenförsörjning, avlopp, renhållning, energi, hamnanläggningar, parkering och kulturutbud. Exempel på bolag som ingår i koncernen är Umeå Energi, VAKIN/UMEVA, Bostaden, INAB och Västerbottens museum.

Umeå Kommunföretag äger också de elbussar som körs av Transdev i tätortstrafiken.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)