Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis ökar satsning på bussförarutbildning

Keolis ökar sin satsning på att utbilda fler bussförare när samhället inte klarar behovet. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Keolis ökar sin satsning på att utbilda och rekrytera bussförare. För att möta den svåra förarbristen har Keolis sedan tidigare startat en egen trafikskola. Nu intensifierar man arbetet och inleder ett samarbete mellan Keolis och Komvux Värmdö.

Bakgrunden är att transportbranschen i sin helhet i år behöver 10 – 12 000 nya förare. Keolis uppger att man behöver cirka 700 nya förare i landet som helhet och 250 i Stockholmsområdet.

Samtidigt konstaterar företaget att traditionella utbildningar inte klarar att möta efterfrågan. Keolis pekar på att Arbetsförmedlingen under de senaste åren har kämpat med överklagade upphandlingar och stora kvalitetsbrister hos de upphandlade utförarna.

För att tackla situtationen lanserar därför Keolis en Komvuxutbildning på 550 poäng tillsammans med Komvux Värmdö.

Utbildningen är uppdelad i två delar med D-körkorts- och YKB-utbildning. Efter godkänd YKB får studenten 6 veckors praktisk yrkesutbildning på en av Keolis depåer i Charlottendal eller i Björknäs. Utbildningen är gratis och CSN-medelsberättigad. Trafikverkets egenavgifter för kunskapsprov, körprov och YKB-prov tillkommer.

– Det är tack vare alla deltagares möjlighet att vara flexibla, nytänkande och lösningsorienterade som samarbetet har blivit verklighet. Vi har en enorm bussförarbrist vilket också är en stor tillgång för de kommuner som vill satsa.

– Som enskild aktör är det svårt att påverka men tillsammans har vi; näringsliv och utbildningsväsendet hittat en bra väg framåt, säger Cecilia Jerneheim HR- och kommunikationsdirektör vid Keolis Sverige AB.

Keolis, som bedriver trafik i ett flertal områden i Stockholm, har länge vittnat om en stor brist på bussförare. I nuläget beräknar man att direkt kunna anställa 50 personer i området Nacka/Värmdö. Samtidigt råder det stor brist på bussförarkompetens i hela Stockholms län.

– Detta är oerhört roligt för mig som representant för Keolis, men framförallt innebär det att fler människor får tillgång till en utbildning som faktiskt leder till jobb. Vi möter ofta kandidater som har fastnat i Arbetsförmedlingens byråkrati och inte får tillgång till bussförarutbildningen. Men genom att Komvux Värmdö, tillsammans med oss, satsar så kommer fler människor få chansen till en riktig lön, den 25e varje månad, säger Cecilia Jerneheim.

Taggat som: , , ,

2 kommentarer »

  1. Jag är interesserad att buusförare

  2. Jag är 52 år och studerar svenska som andra språk 1 nu efersom jag har slutat SIF och krund skolan.jag har körkor
    Jag kommer från syrien och är matematiklärare och jabbade som matematiklärare i 24 år i Syrien.
    Jag undrar om jag kan studerar hos er och får körkort D för att jobba hos er.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)