Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Spansk spårvagnstillverkare in i busstillverkaren Solaris

Spanska spårvagnstillverkaren CAF är på väg att ta över som huvudägare i busstillverkaren Solaris. Foto: Solaris.

Spanska CAF kommer att gå in som ägare i den polska busstillverkaren Solaris. Båda företagen har haft framgångar på den nordiska marknaden med sina produkter. Solarisbussar rullar på flera håll i Sverige och företaget har också tagit hem stora order i Norge. CAF levererar spårvagnar till Stockholm och Lund och fick nyligen en stor order på spårvagnar till Oslo.

Solaris är idag ett helt familjeägt företag som under en längre tid har sökt en investerare som vill gå in i företaget eftersom de nuvarande ägarna Solange och Krzysztof Olszewski, börjar komma upp i åren. På måndagen skrev Solaris och CAF Group avtal om att förhandla fram ett slutligt avtal om att CAF ska gå in som ägare i Solaris.

– I diskussionerna med tänkbara investerare i Solaris har jag övervägt erbjudanden från såväl Polen som från andra länder. Jag är övertygad av att valet av CAF som investerare säkrar en lovande framtid både för varumärket, kunderna och de anställda, säger Solange Olszewska, vd för Solaris Bus & Coach.

– Jag tror mycket på att CAF har rätt visioner för företaget och kommer att kunna att utveckla Solaris´ potential på den globala marknaden.

CAF uppger att de avser att gå in med ett 100-procentigt ägande i Solaris. Andrés Arizkorreta, styrelseordförande och vd för CAF, ser också stora möjligheter med att CAF går in i Solaris.

– Tillsammans kommer vi att skapa ett ledande företag när det gäller mobilitet i städer bortom att vara fordonsleverantörer. Det gäller i synnerhet inom elektromobilitet, säger han.

Dessutom avser man enligt CAF att utveckla lösningar för resor från dörr till dörr, vilket får tolkas som att man kommer att utveckla bland annat självkörande bussar. CAF räknar med att man, genom att integrera Solaris i CAF:s verksamhet kommer att bli en av de ledande busstillverkarna.

Affären förutsätter ett godkännande av de europeiska konkurrensmyndigheterna, vilket väntas ske i september.

Solaris grundades 1966 av Solange och Krzysztof Olszewski. Företaget har idag 2 300 medarbetare i sina två polska fabriker där man producerar såväl bussar som spårvagnar. Idag rullar Solarisfordon i över 700 städer i 32 länder. I fjol levererade man 1 397 bussar.

CAF är ett företag som har mer än 100 år på nacken och är noterat på den spanska börsen. Företaget konstruerar och bygger järnvägsfordon och spårvagnar men arbetar också med elektromobilitet i städer. Kunderna finns över hela världen.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)