Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Anställda ska lockas från företagsbilen till kollektivtrafiken

Bussen före företagsbilen. Belgien inför ny lag som ska stimulera anställda att skippa företagsbilen. Foto: Ulo Maasing.

Den belgiska regeringen planerar en ny lag som ska stimulera anställda i företag att avstå från företagsbilen och istället välja antingen elbil eller kollektivtrafik eller andra miljövänliga transportlösningar, skriver politico.eu. Enligt den nya lagen ska anställda som har haft en företagsbil under tre år eller mer erbjudas en mobilitetsbudget som de kan använda för att antingen byta sin nuvarande företagsbil mot en elbil eller för kollektivtrafiklösningar. Om den anställde väljer en lösning som är billigare än dagens ska de få mellanskillnaden i kontanter med avdrag för sociala avgifter.

Belgien brottas med svåra problem med luftföroreningar, inte minst på grund av en hög andel dieselbilar som dagligen kör in till de större städerna. Landet har idag omkring 1,4 miljoner smutsiga dieselbilar i trafik. Det är fyra gånger mer än i befolkningsmässigt lika stora EU-länder som Portugal eller Tjeckien.

Biltrafiken och dess skadliga utsläpp stimuleras idag av tillgången till fri parkering för de anställda hos många arbetsgivare, liksom av att företagsbilar gynnas skattemässigt. EU-kommiSsionen driver för närvarande en rättslig process mot Belgien på grund av landets dåliga luftkvalitet.

– Vi vill uppmuntra anställda att byta till mer miljövänliga arbetsresor som kollektivtrafik och cykel, förklarade Belgiens hälso- och socialminister Maggie De Block när den nya lagstiftningen nyligen presenterades.

Genom den nya lagen ska företagens kostnad för en anställds företagsbil istället kunna användas till att betala för kollektivtrafikkort, taxikostnader, cykel, delad mobilitet eller bussar som chartras av arbetsgivaren för de anställdas resor till och från jobbet. Den kan till och med användas för att bidra till att den anställde flyttar närmare jobbet och därför gör sig av med företagsbilen.

Blir det pengar över ska de betalas ut kontant till den anställde, med avdrag för sociala kostnader.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)