Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Framtidsspaning med internationell kollektivtrafikstjärna

Den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s generalsekreterare Mohamed Mezghani kommer till Persontrafikmässan i Stockholm i höst. Foto: UITP.

Digitalisering, klimatanpassning och alternativa mobilitetssystem är starka trender som påverkar kollektivtrafiken över hela världen. Det menar Mohamed Mezghani, generalsekreterare i den internationella kollektivtrafikunionen UITP, som i höst gästar Persontrafikmässan i Stockholm och där ger sin syn på framtidens kollektivtrafik. Persontrafik 2018 hålls på Stockholmsmässan den 22 – 24 oktober.

– Kollektivtrafiken är städernas ryggrad. Men för att förbli det måste den ständigt utvecklas, säger Mohamed Mezghani.

Han medverkar på kolletivtrafikmässans första dag, 22 oktober, i en diskussion om utmaningar och möjligheter inom framtidens kollektivtrafik.

– Jag tänker bland annat ta upp den växande digitaliseringen och uppkomsten av nya aktörer som stör den traditionella marknaden, säger han.

Just digitaliseringen ser Mohamed Mezghani som den kanske tydligaste trenden inom kollektivtrafiken just nu.

– De offentliga transportaktörerna möter digitaliseringen på alla nivåer. Det handlar om att göra verksamheten mer effektiv och tillförlitlig, men också om att förbättra tjänsterna till sina kunder. Vi ser allt fler samarbeten med start up-företag där man utvecklar mer flexibla och anpassade tjänster, och utnyttjar den potential Big Data ger.

Digitaliseringen innebär också att det blir allt viktigare för trafikföretagen att skaffa kompetenser som tidigare inte krävts inom kollektivtrafiken, påpekar han. Till exempel för att garantera cybersäkerhet.

– Men jag är övertygad om att kollektivtrafikens intressenter kommer att lyckas med detta och göra digitaliseringen till en framgångsfaktor sina affärer och sina kunder.

Mohamed Mezghani tog över som generalsekreterare i UITP i januari. Han bedömer den nordiska marknaden som mycket attraktiv för internationella privata operatörer.

– Norden är en av Europas ledande marknader vad gäller kvaliteten på tjänster och kundnöjdhet. Flera innovationer inom vårt område kommer från Norden, både när det gäller teknik och policyfrågor, säger han.

Mohamed Mezghani deltar i seminariet ”Utmaningar och möjligheter i kollektivtrafiken” och äger rum måndag den 22 oktober klockan 13.30 – 14.30 på Stockholmsmässan.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)