Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Kortbyxor på bussförare ser oklätt ut”

Får ej framföras av män i kortbyxor, trots rekordhetta. Foto:KLT.

Kalmar Länstrafik, KLT, har JO-anmälts av en bussförare. Anledningen är att de manliga bussförarna har tvingats bära långbyxor i jobbet, trots den rekordheta sommaren. Mannen anser att det är diskriminerande att kvinnor tillåts att bära kjol, samtidigt som männen varken får ha kjol, kilt eller shorts.

– Vi har många gånger haft okej luftkonditionering i bussen men jag och många andra skulle ha velat ha haft shorts eller kilt på oss när vi kör. Långbyxor är inte optimalt i den här värmen, skriver föraren i sin anmälan som nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Att männen inte får använda kilt eller shorts ”känns som en kränkande särbehandling av män”, skriver bussföraren vidar.

KLT:s trafikdirektör Karl-Johan Bodell säger till Siren att kortbyxor för män inte är tillåtet. Han uppger också att klädkoden har godkänts av facket.

– Det ser oklätt ut. I samband med upphandlingen gick vi igenom klädreglarna tillsammans med de fackliga företrädarna innan policyn sattes, säger han till Siren.

Share Dela

Taggat som: , ,

3 kommentarer »

  1. Den fackliga organisationen blir informerad och sen är det klart. Långbyxor på män eller ni förlorar alla dessa fördelar, ni väljer vad som gäller !

  2. Bussförarna har inget fack som företräder dem. Däremot sitter bussförarna i gisslan Kommunal. Jag tycker fler borde sjukskriva sig om det blir för varmt. Då får bussbolaget stå där med hängläpp.

  3. Generöst och flexibelt KLT! Håller med om att under några extremveckor nödgas riskera att se ”oklädda” chaufförsben är väl den faktor som får folk att välja bort bussen! Eller gripas av svårartat illamående i paritet med vätskebrist och värmeslag.
    Det är just detta i sanning otyg, eller med andra ord shorts som under den varmaste och längsta sommaren på 200 år besvärar bussresenärer mest av allt! Det är då för väl att det finns folk som kan sätta ner foten och säga ifrån! Bra rutet under stärkkrage och kravatt dir Bodell!
    Kanske nästa steg i karriären är motsv post i Grönköping? Hr ”Bus-Oscar” behöver nog styras upp lite grann

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)