Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD-aktien ökade med 500 procent på tio år

En av Nobinas elbussar från BYD i Norrtälje. Foto: Ulo Maasing.

Värdet på den kinesiska elfordonstillverkaren BYD:s aktie har rusat i höjden i raketfart. På tio år, sedan september 2008, har BYD-aktien ökat mer än 500 procent i värde på Hongkongbörsen, rapporterar Bloomberg News. För den amerikanska storinvesteraren och mångmiljardären Warren Buffet har hans investering i BYD varit ytterligare en framgångssaga.

I september 2008 investerade Buffets bolag Berkshire Hathaway i vad som nu motsvarar 24,59 procent av BYD-aktien på Hongkongbörsen. Investeringen är nu värd cirka 1,6 miljarder dollar (i dagens växelkurs cirka 11,6 miljarder kronor).

Warren Buffet.

Buffet gjorde sin investering två år innan Tesla börsnoterades och långt innan fordonsindustrin på allvar började satsa på eldrift. Investeringen i BYD har därmed blivit Buffets mest värdefulla satsning i ett börsnoterat företag utanför USA.

I Europa och stora delar av övriga världen är BYD mest känd för sina elbussar som man aggressivt marknadsför och där svenska Nobina har blivit en av företagets största kunder i Europa. Men BYD tillverkar också en rad andra elfordon: personbilar, varubilar, gaffeltruckar med mera. Även monorail, alltså tåg som kör på en enskensbana, ingår i produktportföljen. Inom två år kommer man också att lansera eldrivna, tunga lastbilar.

Utvecklingen har således varit svindlande för ett företag som började med att tillverka batterier till mobiltelefoner.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)