Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Starkare för Nobina

Nobinas koncernchef Magnus Rosén. Foto: Nobina.

Nordens största bussoperatör, Nobina, ökade sin omsättning och förbättrade lönsamheten ytterligare under perioden juni – augusti. Det framgår av Nobinas delårsrapport för det andra kvartalet i företagets räkenskapsår. Nettoomsättningen ökade med 7,7 procent, från 2 076 till 2 235 miljoner kronor. Rörelseresultatet blev 117 miljoner mot 114 miljoner samma tid i fjol. Resultatet efter skatt uppgick till oförändrade 65 miljoner kronor.

För första halvåret (1 mars – 31 augusti) ökade nettoomsättningen med 7,4 procent till 4 596 miljoner kronor jämfört med 4 281 miljoner samma tid året innan. Rörelseresultatet för för första halvåret blev 221 miljoner kronor, upp från 209 miljoner samma tid förra året. Resultatet efter skatt blev 119 miljoner (106 miljoner året innan) och resultatet per aktie blev 1,36 kronor.

– Att kollektivtrafik med buss har goda framtidsutsikter tål att upprepas. Inte minst gäller detta möjligheterna att lösa komplexa transportutmaningar i växande städer. Ett bra exempel på detta är vårt engagemang i Barkarbystaden utanför Stockholm, där vi redan under hösten 2018 kommer att inleda linjetrafik med självkörande bussar.

– Vi tror att våra helhetslösningar för kollektivtrafik med buss, där eldrift och autonoma fordon är självklara delar, kommer att leda till fler partnerskap för en hållbar stadsplanering och ytterligare stärka vår position som Nordens ledande bussbolag, säger Nobinas koncernchef Magnus Rosén.

– Vi fortsatte under det andra kvartalet att leverera högre intäkter och en stabil lönsamhet.

Ändå tyngs resultatet av en tidigarelagd realisationsförlust på 20 miljoner kronor eftersom man tidigare än väntat har fasat ut övertaliga bussar sedan man förlorat trafiken i Nordhordaland i Norge. I Norge ökade i övrigt Nobinas lönsamhet och även i Sverige förbättrades resultatet. Däremot var lönsamheten i Finland lägre än året innan eftersom den omfattande ersättningstrafik Nobina kört för tunnelbanan i Helsingfors avslutades.

Magnus Rosén konstaterar att samtliga finansiella mål som Nobina satte upp inför sin börsnotering har infriats. Den årliga tillväxten är på 6,5 procent.

Han siktar också på att Nobina ska växa vidare, både organiskt och genom företagsförvärv. Under det andra kvartalet köpte Nobina Samtrans och affären har nu godkänts av konkurrensmyndigheterna.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)