Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart med ny ägare till busstillverkaren Solaris

En elbuss från Solaris i den polska staden Krakow. På tisdagen blev det helt klart att Solaris köps av den spanska spårfordonstillverkaren CAF. Foto: Ulo Maasing.

Försäljningen av den polska busstillverkaren Solaris till det spanska företaget CAF blev klar på tisdagen. Solaris är med sina bussar även väl etablerad på den svenska marknaden. Planerna på en försäljning blev kända i somras, vilket vi då rapporterade om. Och nu är affären klar, sedan konkurrensmyndigheterna har godkänt den. CAF förvärvar samtliga aktier i Solaris Bus & Coach. Solaris integreras i CAF-gruppen.

Enligt de båda företagen kommer affären att ge CAF-gruppen och Solaris möjligheter att erbjuda innovativa lösningar för kollektivtrafik i europeiska städer samt stärka båda märkenas marknadsposition internationellt.

Solaris´ köpare CAF har levererat spårvagnar bland annat till SL i Storstockholm. Foto: Kevin B/Wikimedia Commons.

CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles) utvecklar och tillverkar fordon för spårtrafik, bland annat spårvagnar som man även sålt till Sverige. Företaget är mer än 100 år gammalt och noterat på den spanska börsen. CAF:s spårvagnar finns i trafik i stora delar av världen:Europa, USA, Sydamerika, Indien, Japan och Nordafrika.

– CF:s investering i Solaris öppnar nya, strategiska marknader för CAF, säger Andrés Arizkorreta, styrelseordförande och vd för CAF-gruppen.

– Tillsammans med Solaris ska vi skapa ett ledande företag för mobilitet i städer inte bara när det gäller fordon och i synnerhet när det gäller elektromobilitet. Vi vill behålla och utveckla Solaris´ värdefulla varumärke och behålla företagets polska karaktär.

Solange Olszewska grundade tillsammans med sin make Krysztof. Solaris Bus & Coach för över 20 år sedan. Idag sysselsätter Solaris närmare 2 500 medarbetare och är representerat på över 30 marknader.

– Försäljningen var inget lätt beslut för mig och familjen. Men jag vet att jag lämnar över företaget i goda händer.

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)