Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

C: Miljardbelöning för ökat kollektivresande

Centerledaren Annie Lööf vill ha en kollektivtrafikbonus på två miljarder. Foto: Ulo Maasing.

Centerpartiet vill införa en kollektivtrafikbonus på två miljarder kronor. Syftet är att uppmuntra regioner och landsting att öka resandet med kollektivtrafiken. Pengarna ska gå till de regioner som lyckas åstadkomma störst resandeökning. En liknande belöningsordning finns sedan flera år i Norge.

– Det är många som idag tar bilen som gärna hade tagit bussen, pendeltåget eller spårvagnen istället. Därför vill vi satsa två miljarder på en kollektivtrafikbonus för de delar av landet som väljer att satsa på kollektivtrafiken, säger centerledaren Annie Lööf.

Centern pekar på att under alliansens tid ökade kollektivtrafikens marknadsandel, från 18 % år 2006 till 27 % år 2013. Men, hävdar man, under den nuvarande regeringen har den positiva utvecklingen av kollektivtrafiken avstannat.

Satsningen på två miljarder kronor kommande mandatperiod ska gå till de regioner och landsting som ökar användandet av kollektivtrafik.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)