Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Spärrade kort ska stoppa fuskåkande och hot

Västtrafik spärrar kort som systematiskt utnyttjas för fusk. Foto: Västtrafik.

Omkring 200 busskort inom Västtrafiks område har systematiskt missbrukats under vinterhalvåret, rapporterar Sveriges Radio P4 Väst. Mest utbrett var fusket i Uddevalla och Trollhättan. Fusket har gått till genom att vissa resenärer har missbrukat knappen för att ångra köp på bussarnas biljettautomater. När bussförare har konfronterat passagerare som fuskat har de ibland mötts av våldshot, svordomar och spottloskor. Nu ska Västtrafik spärra kort för passagerare som missbrukar ångra köp-knappen på automaterna.

Fusket har gått till så att fuskåkaren har ångrat sitt köp och fått tillbaka sina pengar men fortsatt resan utan giltigt färdbevis. Ångerknappens funktion är främst en service till kunder som behöver korrigera en felaktig knapptryckning i samband med köp.

Mot bakgrund av de hot och förolämpningar som bussförare har fått utstå i samband med visering av färdbevis slutade förarna hos Uddevalla Omnibus i måndags morse att kontrollera biljetter i stadstrafiken.

Nu hoppas Västtrafik att komma tillrätta med åtminstone en del av problemet genom att spärra kort som används för systematiskt fusk.

– För de förare som upplevt problem med passagerare som fuskar med ångra köp vill vi göra vad vi kan. Vi spärrar därför kontoladdningen på såna kort, säger Maria Björne Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik, till SR P4 Väst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)