Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Upphandling av stadsbussar i Piteå görs om

Piteå kommun gör om upphandlingen av lokaltrafiken som idag körs av Citybuss. Foto: Ulo Maasing.

Piteå kommun gör om upphandlingen av stadsbusstrafiken. I somras underkändes upphandlingen av Förvaltningsrätten i Luleå sedan Centrala Buss i Norrbotten hade begärt en överprövning av anbudsunderlaget. Domstolen krävde att upphandlingen skulle göras om. Till en början övervägde kommunen att överklaga domstolens beslut, men har alltså nu bestämt sig för att göra om upphandlingen av lokaltrafiken i Piteå.

– Vi gör ett omtag och är nu igång med en ny upphandling eftersom man ifrågasatte vårt sätt att utvärdera de inkomna anbuden. Därför gör vi om själva utvärderingsmodellen, säger Östen Granberg, inköpschef på Piteå kommun, till Piteå-Tidningen.

Han räknar med att den nya upphandlingen ska vara klar om cirka sex månader.

I den ursprungliga upphandlingen vände sig samverkansbolaget Centrala Buss i Norrbotten till förvaltningsrätten och begärde överprövning av anbudsunderlaget som man ansåg vara oklart och öppnade för godtycke vid bedömningen av de inkomna anbuden.

I anbudsunderlaget stod exempelvis att ”mycket stort mervärde ska tilldelas den leverantör som på ett mycket förtroendeskapande sätt har en prissatt marknadsföringsplan för Piteå kommuns kollektivtrafik till en rimlig kostnad”. Underlaget innehöll även skrivningar som ”biljettsystem till rimlig kostnad” och att anbudsgivaren skulle presentera ”innovativa lösningar” samt att ”stort mervärde ska tilldelas det bolag som har smakfulla ideér kring bussarnas interiör och exteriör”.

Domstolen gick på samma linje.

Sedan drygt åtta år har Centrala Buss trafikavtalet för stadstrafiken i Piteå. Trafiken körs av två av de företag som ingår i Centrala Buss, Alviks Trafik och Nordbergs Buss i ett gemensamt bolag, Citybuss.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)