Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Var sjunde bilist fortsatte med buss

Länstrafiken Örebro har haft en framgångsrik prova-påkampanj, riktad till bilister. Foto: Fanny Oskarsson.

Många bilister som har fått prova på att resa med kollektivtrafik i Örebro län fortsätter att åka kollektivt. I våras fick drygt 4 000 utvalda bilister fria resor med Länstrafiken Örebro. Idag, ett halvår senare, har drygt 600 provåkare svarat att de fortsatt resa med Länstrafiken. Det är ungefär var sjunde bilist.

I januari fick cirka 53 000 registrerade bilägare i Örebro län ett erbjudande om att prova på kollektivtrafiken i länet. Av de cirka 9 000 ansökningar som kom in så uppfyllde drygt 4 000 personer kriterierna för att få bli provåkare. Provåkarna har fått resa gratis med Länstrafiken under två veckor.

– Vår prova-på-kampanj har resulterat i att fler vanebilister som tidigare nästan aldrig åkte med buss och tåg både börjat och ökat sitt resande med kollektivtrafik. Det är vi väldigt glada över, säger Fredrik Eliasson, kollektivtrafikchef Länstrafiken Örebro.

Prova-på-kampanjen är en del av projektet Hållbart resande i Örebroregionen som drivs av Region Örebro län, Länstrafiken, Länsstyrelsen, en majoritet av länets kommuner och Örebro Universitet. Projektet är delvis finansierat av den Europeiska regionala utvecklingsfonden.

– Det är en utmaning att få en vanebilist att byta ut bilen mot kollektivtrafik. Tack vare prova-på-kampanjen har vi fått människor att se över sina resevanor och inse fördelarna med kollektivtrafik. Det är roligt att se att provåkning kan ändra människors resvanor, säger Mirja Mattson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)