Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Världspremiär för gasbuss för långresor

Scania lanserar sin Interlink för LNG och med en räckvidd på 1000 kilometer. Foto: Scania.

Scania kommer att lansera vad man hävdar är världens första gasdrivna buss för långväga trafik. Lanseringen sker senare den här månaden på den stora nyttofordonsmässan IAA i Hannover. Bussen, en Scania Interlink med medelhögt golv, har en räckvidd på upp till 1 000 kilometer på flytande naturgas, LNG.

– För busoperatörer so m kör stads- och regionaltrafik och som vill hålla nere sina koldioxidutsläpp finns ett flertal alternativ, men motsvarande har saknats på marknaden för långväga trafik. Det tomrummet fyller vi nu, säger Scanias busschef Karin Rådström.

Bussar som drivs med LNG kan minska utsläppen av koldioxid med 20 procent, samtidigt som utsläpp av kväveoxid och partiklar också minskar betydligt. Även bullernivån är lägre än vid konventionell drift.

I några länder börjar det ju också finnas flytande biogas att tillgå.Med det kan koldioxidutsläppen minskas med 90 procent.

Scania visar på IAA även låggolvsbussen Citywide med batteridrift. Batteribussen kommer också att trafikera en linje för mässbesökare inne på mässområdet.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)