Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biogas för miljoner eldas i Eskilstuna

Gasbuss i Eskilstuna som körs på gas från Lidköping. Foto: Hangsna/Wikimedia Commons.

Biogasen från det kommunala Eskilstuna Energi och Miljö AB (EEM) var tänkt att användas i Sörmlandstrafikens stadsbussar i Eskilstuna liksom i kommunala tjänstebilar och sopbilar. Men istället eldas den upp, facklas, skriver Eskilstuna-Kuriren. Samtidigt köper energibolaget in gas som flakas, alltså körs med dieseldrivna lastbilar, från Lidköping till Eskilstuna.

Anledningen är att räddningstjänsten har stoppat gasleveranserna från reningsverket, via en rörledning under Eskilstunaån, till tankanläggningen där bilar och bussar ska tankas. EEM saknar nämligen tillstånd för transporter av brandfarlig gas, i det här fallet 97-procentig metan, i ledningen.

Det gamla tillståndet gick ut i december 2014 och i februari i år stoppade räddningstjänsten slutligen leveranserna.

– Vi lyckades inte få fram dokumentationen i tid och till slut så lade räddningstjänsten ett brukarförbud på ledningen. Nu köper vi in biometan från Lidköping, säger EEM;:s energichef Ulf Björklund till Eskilstuna-Kuriren.

I år är EEM:s merkostnad för inköpen 4,5 miljoner kronor. Samtidigt har miljönyttan med biogasen reducerats till noll.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)