Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Daimler vinstvarnar efter svagt kvartal

Lastbilarna ökar, men rörelseresultatet för alla andra fordon i Daimlerkoncernen ligger klart under fjolåret. Nu vinstvarnar Daimler.

Daimlerkoncernen varnade på fredagen att resultatet för det tredje kvartalet för all fordonsproduktion utom lastbilar, det vill säga bussar, mini- och midibussar, skåpbilar och personbilar kommer att ligga avsevärt under motsvarande kvartal förra året. Samtidigt skriver Daimler ner prognosen för helåret avsevärt. Vinstvarningen är den andra på fyra månader från Daimlerkoncernen och ledde på fredagen till att Daimleraktien störtdök till sin lägsta nivå på fem år.

Myndighetsingripanden mot utsläpp från dieselbilar och vätska i luftkonditioneringssystem, minskad efterfrågan på bussar på flera marknader och försenade leveranser av skåpbilar/mindre bussar är några av orsakerna till nergången enligt Daimler.

Det preliminära rörelseresultatet för Daimler Buses (där bland annat Mercedes-Benz och Setra bussar ingår) för tredje kvartalet uppges till 30 miljoner € mot 32 miljoner € samma tid i fjol, det vill säga 312 respektive 331 miljoner SEK.

För Mercedes-Benz Vans (midi- och minibussar, varubilar mm) räknar Daimler under det tredje kvartalet med en förlust på 93 miljoner € (963 miljoner SEK) mot ett rörelseresultat på 214 miljoner € (2,2 miljarder SEK) samma tid förra året. Personbilarna i Mercedes-Benz Cars störtdyker från 2 105 miljoner € förra årets tredje kvartal till 1 372 miljoner € i år. Ljuspunkten är lastbilarna i Daimler Trucks som från ett rörelseresultat på 614 miljoner € under tredje kvartalet 2017 lyfter till 850 miljoner € i år.

För helåret 2018 räknar Daimler med att Daimler Buses, Mercedes-Benz Vans och Mercedes-Benz Cars, liksom hela Daimlerkoncernen kommer att landa på ett rörelseresultat som ligger avsevärt under fjolårets. Lönsamheten vänts rasa med tio procent. Daimler Trucks kommer däremot att redovisa ett resultat avsevärt över fjolårets.

Nästa vecka kommer den officiella kvartalsrapporten från Daimler.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)