Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer elektriskt på Persontrafikmässan

BK Invest visar på Persontrafik Orion E från brittiska Mellor, en flexlinjebuss med genomgående låggolv.

Elbussar kommer i hög grad att sätta sin prägel på Persontrafikmässan i Stockholm den 22 – 24 oktober. Det gäller även mindre bussar för exempelvis serviceresor. Besökarna på Persontrafik kommer att möta flera Sverigepremiärer, både bland mindre fordon men också större. Bland annat har Mercedes-Benz Sverigepremiär på sin elektriska stadsbuss eCitaro.

Tidigare har vi rapporterat om hur exempelvis spanska Irizar på Persontrafik kommer att premiärvisa sin fullelektriska, 18 meter långa, ledbuss och att VDL kommer att ha flera elbussar på plats på Stockholmsmässan. Men även mindre elbussar får på mässan för första gången möta en större, svensk publik.

BK Invest presenterar således tillsammans med brittiska Mellor Coachcraft en elektrisk flexlinjebuss, Orion E, som har ett genomgående låggolv och därmed hög tillgänglighet i hela bussen för rullstolsburna och andra personer med nedsatt rörlighet.

I Vinga Bus Partners monter finns en elektrisk, personbilsregistrerad Tribus Electric e-Ducato…

…liksom n helelektrisk buss för som mest 22 passagerare från polska Automat.

Orion E kan fås i längder från 6,6 till 7,5 meter och med en rad inredningsalternativ med fasta eller flyttbara sittplatser och kan ta upp till 15 sittande eller tre rullstolar samt sittande passagerare. Räckvidden på en laddning uppges till 160 kilometer.

Vinga Bus Partner finns på Persontrafikmässan med tre fordon.

Av det som Vinga presenterar är två helt elektriska fordon. Det minsta av dessa är personbilsregistrerat och kommer från den holländska karossören Tribus som i Sverige representeras av Vinga. Det är en Tribus Electric e-Ducato som främst är inriktad på marknaden för serviceresor och liknande.

Mercedes-Benz visar för första gången i Sverige sin fullelektriska version av stadsbussen Citaro. Foto: Ulo Maasing.

Från polska Automet, som i Sverige också representeras av Vinga Bus Partner, kommer den City Smile Electric som man visar på Persontrafik. Det är en helelektrisk buss för som mest 22 passagerare, bland annat tänkt för linjelagda serviceresor, centrumtrafik och liknande.

I Vingas monter finns också en Sprinter i lyxutförande.

En större nyhet som vi tidigare inte rapporterat om, men som också kommer att visas på Persontrafik är den fullelektriska versionen av Mercedes-Benz storsäljande stadsbuss Citaro. För en större publik visades eCitaro för första gången på IAA-mässan i Hannover för några veckor sedan, vilket innebär att svensk publik blir de första att närmare få bekanta sig med bussen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)