Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Turistsommaren: Mer utländskt, mindre svenskt

Fler kommersiella utländska gästnätter kompenserade färre svenska i sommar. Bilden visar Djurgården och Nordiska museet i Stockholm. Foto: Ulo Maasing.

De svenska gästnätterna på hotell, camping, stugbyar och vandrarhem i Sverige minskade årets rekordheta sommar. Men samtidigt ökade de utländska gästnätterna,rapporterar Tillväxtverket. Det totala antalet gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i Sverige var 27,6 miljoner under juni-augusti. Det är oförändrat jämfört med samma period i fjol. Utländska gästnätter ökade med 450 000 samtidigt som svenska gästnätter minskade lika mycket. De samlande logiintäkterna för hotell, stugbyar och vandrarhem uppgick till nästan 8 miljarder kronor.

Gästnätterna från den största utlandsmarknaden Norge ökade med 8 procent.

Gästnätterna från Tyskland, den näst största utlandsmarknaden, var oförändrade. Trenden med fler gästnätter från USA förstärks. Den här sommaren ökade antalet med 6 procent.

Andelen utländska gästnätter under sommarmånaderna är nu nästan en tredjedel, 32 procent. Det kan jämföras med snittet för helåret då de utländska gästnätterna brukar utgöra ungefär 25 procent.

Regionalt ökade antalet gästnätter i samtliga storstadslän. Dessa står för 45 procent av landets gästnätter. Västra Götaland är det största länet med drygt 5 miljoner gästnätter.

Kalmar och Halland är starka turismlän som tar sig in på topp-5 listan i landet under sommarmånaderna. Den största relativa ökningen av antalet gästnätter hade Blekinge och Värmland.

Taggat som:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)